7 maart 2019

3 miljoen euro of een warm gezin?

In februari waren de Leudal Maatjes te gast bij Elivagar op de locatie aan de Kouk in Heythuysen. Een volle agenda die na een hartelijke opening door Lotte Krekels van Land van Horne van start ging.

Ruim 25 diverse organisaties werden bijgepraat door Gert van der Steen van Synthese over de armoede-aanpak in de gemeente Leudal. Gevolgd door een bevlogen pitch van de heer Jenniskens van de seniorenvereniging. Seniorenverenigingen doen veel meer als de bekende activiteiten organiseren, daarnaast vertegenwoordigen ze tevens de belangen van de vele senioren in onze gemeente. Een presentatie werd verzorgd door ALFA over bewindvoering.
Nic Krekels startte het programma van Elivagar met een introductie, waarna de werkleider van De Werkschuur ‘werken met VG jongeren in relatie tot sociale/financiële armoede’ toelichtte.
Het verhaal hoe hij in de praktijk werkt met de cliënten bij De Werkschuur, was erg mooi. Zijn enthousiasme en betrokkenheid spatte er vanaf!
Indrukwekkend waren de persoonlijke verhalen van 2 jongeren. Ze vertelden over hun leven tot op heden met alle ups en downs, hoe ze uiteindelijk bij Elivagar terecht zijn gekomen en hoe ze dat ervaren. Het werd stil in de zaal toen één van hen zei: “Als je hier 2 dozen neerzet om uit te kiezen en in de ene zit 3 miljoen euro en in een andere een warm gezin dan mogen jullie de 3 miljoen hebben.” Reden voor één van de toehoorders in de zaal om spontaan naar voren te lopen en hem een dikke knuffel te geven.
Vooral de weekenden zijn zwaar voor de meesten; dan hebben ze weinig ritme en een aantal hebben ook weinig tot geen sociale contacten (blijft toch een uitdaging voor Leudal Maatjes).
De volgende bijeenkomst is 4 juni en zijn we te gast bij het land van Horne op de locatie St. Charles in Heythuysen.

Wat zijn de Leudal Maatjes?
Leudal Maatjes is een platform van informele en formele organisaties en verenigingen die samenwerken aan een integrale aanpak tegen sociale eenzaamheid. Al deze organisaties werken met of komen achter de voordeur van (soms kwetsbare) mensen.
Eén-op-één contact tussen een betrokken burger en iemand die tijdelijk aandacht, ondersteuning of begeleiding kan gebruiken, is heel divers. Soms heten de initiatieven Maatjesproject, maar er zijn ook Vriendendiensten, Buddyzorg, Mentorprojecten of Coachprojecten. Ook verschillen ze van opzet, duur en doelgroep waarmee zij werken. Vaak wordt een maatjesproject georganiseerd vanuit een welzijnsorganisatie. Daar ligt dan ook de sleutel tot verandering. Als we niet het systeem, maar juist de burger en zijn omgeving centraal stellen en regie geven, dan stimuleren we zelfredzaamheid en duurzame participatie. De sleutelwoorden voor de Leudal Maatjes zijn samenwerking, signaleren en zo nodig ‘warm’ doorverwijzen. Logisch zou je denken maar het is niet altijd vanzelfsprekend.
Daarom: ‘Maatjes, meer dan alleen de match!’

Wil je meer weten van de Leudal Maatjes? Neem gerust contact op met Synthese, team Leudal, via info@synthese.nl

Deel dit bericht