28 mei 2020

Column Anja Damhuis: Afscheid

In de Hallo Horst aan de Maas van deze week, bij de rubriek 'Binnen kijken bij...', wederom een mooi verhaal in de vorm van een column van onze collega Anja Damhuis.

Hoe moet je rouwen als je geen afscheid hebt kunnen nemen?

Je kan pas loslaten als je eerst hebt vastgepakt. Maar hoe doe je dat als je een dierbare verliest waar je geen afscheid van hebt kunnen nemen? Wat doet dat met je rouwproces?

Door corona moeten veel mensen het laatste moment van samenzijn missen. Dat belangrijke moment komt nooit meer terug. Geen goed afscheid kunnen nemen van je naaste veroorzaakt veel leed. Het maakt het rouwen zoveel moeilijker.

Ook ik heb dit ervaren toen mijn jeugdliefde door een ongeluk om het leven kwam. Geen laatste moment van samen zijn, geen woorden van afscheid. Opeens met lege handen staan terwijl je nog zoveel had willen zeggen.

Hoe belangrijk is het dat mensen in je omgeving aandacht hebben voor jouw verdriet. Steun en warmte tonen. In deze periode van verplichte afstand nemen, kunnen we helaas geen arm om iemand heen slaan of een ferme handdruk geven. Gelukkig kunnen we ook op afstand van betekenis zijn. Een (beeld)belletje, een brief of kaart sturen met daarin de mooiste herinneringen aan de overledene. Vertellen wat jou heeft geraakt of geïnspireerd? Het kan zoveel steun geven om te lezen dat jouw dierbare geliefd was en gewaardeerd werd. Het kan ook helpen om je waardering uit te spreken over degene die achterblijft.

Zo vond ik 40 jaar na dato een kaart van mijn klasgenoten waarin ze hun medeleven toonden. Zo’n klein, maar toch groots gebaar. Zij maakten toen voor mij het grote verschil!

Veel mensen weten niet goed wat te zeggen tegen iemand die een groot verlies heeft meegemaakt. Het is vaak moeilijk om de juiste woorden te vinden. Toch is het eigenlijk zo eenvoudig. Je hoeft volgens rouwdeskundige Manu Keirse maar drie dingen te doen: “Eerst en vooral moet je luisteren, daarna moet je luisteren en als je dit hebt gedaan, probeer dan nog eens te luisteren”.

Anja Damhuis, Synthese

Deel dit bericht