15 november 2022

Column Anja Damhuis: De laatste 1.000 dagen

De medewerkers van Synthese dragen, middels een column, regelmatig bij aan de uitgave van weekblad Hallo in Horst aan de Maas. Begin deze maand was Anja Damhuis aan het woord.

De laatste 1.000 dagen

Geïnspireerd werd ik door een blog van Machteld Huber, de grondlegger van positieve gezondheid.

‘De laatste 1.000 dagen. Hoe doe je dat goed?’ Een prikkelende titel. Het zette mij aan het denken. Het roept bij mij vragen op zoals: Wat geeft echt betekenis aan mijn leven? Hoe wil ik later gelukkig oud worden? Waar wil ik wonen als ik hulpbehoevend word? Allerlei zaken waar je liever niet aan denkt. Je weet tenslotte ook niet wanneer je laatste 1.000 dagen ingaan. Maar toch…We worden steeds ouder. De komende jaren verdubbelt het aantal ouderen. Meer zorg, met minder mantelzorgers. Een toenemend personeelstekort in de zorg. Het is, nu al, niet meer vanzelfsprekend dat je passende huisvesting of zorg krijgt. Ook al is dat hard nodig. In mijn dagelijkse werk zie ik dat mensen zo lang mogelijk in hun (vaak niet aangepaste) huis blijven wonen en pas gaan nadenken over een volgende stap wanneer ze zorgbehoevend worden.

Eerder nadenken over je ‘laatste 1.000 dagen’ kan kwaliteit toevoegen aan je leven. Het kan onzekerheid over die laatste fase verminderen. Je bent beter voorbereid als er onverhoeds zaken op je  pad komen die van invloed zijn op je gezondheid en welbevinden. Afgelopen week bezocht ik samen met Marcel en een paar goede vrienden de theatervoorstelling ‘De zin van het leven’. Een mooie voorstelling, met prachtige muziek van Wishful Singing. Het nodigde uit om samen een goed gesprek te hebben over hetgeen belangrijk is in ons leven. Hoe willen wij oud worden? Wat is voor ons belangrijk? Willen we gezellig, net als in onze studententijd, met een paar goede vrienden in een woongroep wonen? En na een paar wijntjes: “Zullen we onze PGB dan op één hoop gooien voor een knappe ‘zorg au pair’?”

Wat zou ik graag vaker het gesprek willen voeren over ‘de laatste 1.000 dagen’. Wat en wie geeft echt betekenis aan mijn leven? Wat doet mij goed en wat juist niet? Hoe zorg ik ervoor dat ik zo lang mogelijk de regie in handen kan houden? Mag ik jou uitnodigen voor een gesprek?

Deel dit bericht