21 september 2020

Column Anja Damhuis: Geraakt

In de Hallo Horst aan de Maas van vorige week (week 38), bij de rubriek 'Binnen kijken bij...', een column van onze collega Anja Damhuis over de dorpentour van de film 'Wei' van Ruud Lenssen.

Geraakt

Geraakt was ik op het kerkplein in Broekhuizenvorst. Oorverdovend stil was het na de vertoning van de film ‘Wei’ over mantelzorg en dementie. Ik voelde emotie bij buurtgenoten die een leven lang lief en leed met elkaar gedeeld hebben. “Vanaf de kleuterschool trokken we met elkaar op. We stonden machteloos aan de kant” reageerde een geëmotioneerde bezoeker. De onuitgesproken vraag “Hadden we als gemeenschap niet wat meer kunnen doen?” hing in de lucht.

Geraakt ben ik door de familie Lenssen die in al hun kwetsbaarheid zo krachtig is. Die het lef hebben om dit gevoelige thema bespreekbaar te maken. Die hun pijn en worsteling laten zien en zo een taboe doorbreken. Geraakt door het zien van onzichtbaar leed, van verlies om wat er niet meer is. De worsteling van geen hulp durven vragen en een omgeving die het lastig vindt om hulp aan te bieden. Ook ikzelf ervaarde deze week hoe lastig het is om ‘dementie’ bespreekbaar te maken. Ik zie mijn buurvrouw de laatste tijd veranderen. Zij vertoont allerlei signalen die mogelijk duiden op dementie. Aan mijn buurman merk ik dat hij op allerlei manieren probeert het te verdoezelen. Ondanks de goede band, merk ik ook bij mezelf, verlegenheid om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Geraakt ben ik door (ouderen)verenigingen die het lastig lijken te vinden het thema dementie aan de orde te stellen. 1 op de 5 mensen wordt geconfronteerd met deze hersenziekte. De komende jaren zal het aantal mensen met dementie groeien tot 1500 in Horst aan de Maas. Geraakt ben ik door de fijne samenwerking tijdens de dorpentour. Samen met vele partijen is het onderwerp mantelzorg en dementie op de kaart gezet. Ik ervaar veel ‘naoberschap’ in de dorpen en wijken. Een betrokken gemeenschap waar ik me als ‘Twents megje’ bij thuis voel. Ruud Lenssen heeft met zijn film ‘Wei’ de harten van velen geraakt. Hij heeft pijnlijk duidelijk gemaakt wat de gevolgen van dementie zijn. Blijven we als gemeenschap machteloos aan de kant staan? Of geven we gezamenlijk een vervolg aan deze dorpentour?

Anja Damhuis, Synthese
Werkgroep dementievriendelijk Horst aan de Maas

De film ‘Wei’ wordt maandag 21 september 2020 om 20.25 op TV op NPO 2 uitgezonden.

Deel dit bericht