8 december 2020

Column Anja Damhuis: Zorgen voor elkaar

In de Hallo Horst aan de Maas van week 47, bij de rubriek 'Binnen kijken bij...', deze keer een column over 'Zorgen voor elkaar' van collega Anja Damhuis.

Zorgen voor elkaar, dát doen we samen!

Tijdens een knetter drukke week maak ik een heerlijke boswandeling met onze hond Joep. Eén van de voordelen van thuiswerken. Terwijl ik een foto maak van een prachtige zonsopgang bedenk ik me hoe fijn het is om samen te werken met zoveel betrokken mensen rondom de Dag van de Mantelzorg. Enthousiaste leden van de werkgroep die zich vrijwillig inzetten om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Twee betrokken docenten van het Citaverde college, die samen met 52 leerlingen in totaal 625 verrassingspakketjes hebben gemaakt. Pakketjes die door 48 vrijwilligers én wethouder Bouten zijn rondgebracht. Betrokkenheid blijkt ook uit sponsoring van de Rabobank met heerlijke streekproducten, de Samenuitbus die voor vervoer heeft gezorgd en omroep Horst aan de Maas die aandacht schenkt aan deze dag. Dit allemaal om mensen die intensief zorgen voor een ander in het zonnetje te zetten. En dat verdienen zij!

Het afgelopen jaar is er meer aandacht gekomen voor mantelzorg. Wellicht heeft de dorpentour met de film ‘Wei’ van Ruud Lenssen hier een positieve bijdrage aan geleverd. Het onderwerp ‘mantelzorg en dementie’ is hiermee goed op de kaart gezet in Horst aan de Maas.

Veel mantelzorgers zijn aangedragen door iemand uit zijn of haar omgeving. Ik ben geraakt door de ontroerende boodschappen die achter gelaten zijn:

“Lieve tante, 24 uur per dag zorg jij voor ome K. Respect! Dankjewel voor al jouw goede zorgen”.

“Lieve pap, het is een hele zware tijd geweest. Wij waarderen je liefde en zorg”.

“Omdat jij altijd klaar staat en voor alle goede zorgen voor je zus. Al 30 jaar lang. Iedere week weer opnieuw, bewonderenswaardig!”.

“Omdat ge kei good zurgt vur os mam, Kus”.

Trots ben ik op de goede samenwerking tussen zoveel partijen en dat er aandacht is voor het zorgen voor elkaar. Het zorgt voor gemeenschapszin. ‘Synthese’ staat voor verbinding. Verbonden voel ik me met zoveel betrokken mensen om me heen. Want “Zorgen voor elkaar, dat doen we samen!” hier in Horst aan de Maas!

 

Anja Damhuis Synthese

Deel dit bericht