28 juli 2020

Column Annie Korstjaans: ‘ I have a dream!’.

In de Hallo Horst aan de Maas van week 30, bij de rubriek 'Binnen kijken bij...', stond weer een column van onze collega Annie Korstjaans.

Gelukkig heb ik een goed inkomen, waar ik goed van rond kan komen. De enigste verantwoording die ik hoef te doen is de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Als je niet kunt werken, kunnen we in ons land een uitkering en aanvullende regelingen aanvragen. Het zijn al snel tien verschillende regelingen die je kunt aanvragen, zodat je voldoende inkomen hebt om van te leven. Iedere regeling heeft een andere aanvraagprocedure. Dus vergelijk het maar met tien keer inkomensbelastingaangifte doen, maar iedere keer weer ergens anders met steeds andere bijlagen.

Een alleenstaande moeder vraagt om hulp omdat ze is verdwaald in het doolhof van deze regelingen. Haar dochter is gehandicapt en heeft overal de hulp van haar als moeder bij nodig. Moeder draagt haar steeds de trap op naar de badkamer om haar te verschonen en dit wordt voor haar lichamelijk steeds zwaarder. Gelukkig kan ze verhuizen naar een huurwoning die rolstoeltoegankelijk en gelijkvloers is. Omdat ze in een andere gemeente woont, moet ze hier opnieuw haar uitkering en regelingen aanvragen. Een hele lijst van bewijsstukken moeten aangeleverd worden en ze begrijpt niet goed wat er allemaal bedoeld wordt. Ze kent niemand die haar kan helpen, door de zorg voor haar gehandicapte kind had ze weinig tijd voor zichzelf en voor contacten. Haar leefgeld om eten en pampers te kopen raakt op. Een vrijwilliger van de thuisadministratie helpt haar met het verzamelen en aanleveren van bewijsstukken. Nu is het afwachten op de beoordeling van de aanvraaguitkering. Thuis wordt alle stress haar plotseling teveel en haar lijf laat haar plotseling in de steek. Financiële zorgen veroorzaken zoveel stress dat een gezonde moeder ziek wordt.

Op zo’n moment droom ik dat in Nederland uitkeringen en regelingenaanvragen eenvoudiger worden, zodat mensen die het niet begrijpen niet de dupe worden.
I have a dream…… misschien kunnen we in onze eigen gemeente hiervoor gaan zorgen.

Deel dit bericht