16 juni 2020

Column Mieke Cruijsberg: Versoepeld of verhard?

In de Hallo Horst aan de Maas van vorige week, bij de rubriek 'Binnen kijken bij...', een column van collega Mieke Cruijsberg.

Iedereen volgt het nieuws, vooral als Rutte aan het woord is.
Wat gaat er nu gebeuren? Waar blijven we op letten? Wat zullen we (maar vooral wat gaan we) weer mogen? En vooral naar dat laatste verlangen we. Gaan we versoepelen of zijn we zelf ondertussen wat verhard?

Net als iedereen merk ik dat deze periode heeft gezorgd voor onrust en onduidelijkheid. Ook is er een groot verlangen naar elkaar aangewakkerd. Een persoonlijk, sociaal-emotioneel en fysiek contact. Een arm om iemand heen slaan of zomaar een knuffel geven, een praatje maken bij iemand thuis, samen barbecueën of op terras zitten. En dit speelt ook bij mij.

Zo ploppen er vragen op als: “Heb ik me de laatste tijd ‘verschuilt’ achter regeltjes?”, “Heb ik teveel beren op de weg gezien?” of “Heb ik er goed aan gedaan?” Je wilt het namelijk niet op je geweten hebben dat iemand door jou toedoen Corona oploopt. Of jezelf en jouw naasten.

Ondanks alle vragen en onzekerheid merk ik dat men nu meer kijkt naar de kansen en mogelijkheden. Gelukkig heeft men niet stil gezeten!
Zo is er o.a. in de Norbertuswijk Horst Naoberzorg VoorMekaar ontstaan, hebben vrijwilligers in Meterik belangstellenden grootletterboeken of legpuzzels bezorgd en zijn er veel telefonische (videobel) contactmomenten geweest. En al die kaartjes en bloemetjes die zijn uitgedeeld, geweldig!

Ook ik, als opbouwwerker, doe hieraan mee. Naast mailen over protocollen voor gemeenschapshuizen, inlopen of ervaringen uitwisselen wat inwoners zelf doen voor een ander in deze periode, ga ik ook meer op pad. De wijk in, zien wat er speelt en leeft in de wijk, maar vooral gesprekken aangaan. En dit keer persoonlijk op 1,5 m afstand!
Tijdens een wandeling of lekker buiten in de tuin. En wat is het weer fijn om mensen niet achter een beeldscherm te zien! We komen weer meer in beweging: letterlijk en figuurlijk. Want ook mijn lijf lijkt wat ‘verhard’ in deze tijd. Nu is het tijd om te ‘versoepelen’.

 

Mieke Cruijsberg, opbouwwerk Synthese

 

Deel dit bericht