6 juli 2022

Column Mieke Cruijsberg: Waar word jij gelukkig van?

De medewerkers van Synthese dragen, middels een column, regelmatig bij aan de uitgave van weekblad Hallo in Horst aan de Maas. Deze week de column van Mieke Cruijsberg

Column

Waar word jij gelukkig van?

Waar word jij gelukkig van? Een vraag die ik vaker stel aan de mensen om mij heen. Een belangrijke vraag, want na het loslaten van de maatregelen door corona, zie ik dat de een als een speer gaat en de ander vooral zoekende is. Doe ik nog wel wat ik leuk vind, zit ik nog op de juiste plek en word ik hier nu echt gelukkig van?

Goed om hier tussentijds bij stil te staan, want soms zitten we op de automatische piloot. Dan bepaalt de agenda wat wij mogen doen, in plaats van dat wij zelf bepalen hoe onze agenda gevuld wordt. Hier had ik het van het weekend nog met een vrijwilliger over. Want ondanks de drukte blijven we toch baas van onze agenda.

En dat is zij. Ze is onder andere actief met vrijwilligerswerk bij het repair café en in haar eigen wijk: de Norbertuswijk. Ze helpt mensen met het verstellen van kledingstukken tot het aanleren en koken van nieuwe gerechten met andere wijkbewoners. De passie straalt er vanaf. Ze heeft het druk, maar ze doet waar ze blij van wordt.

Ook ik herken dit. Het was voor mij een bewuste keuze om deze zaterdagmiddag te werken, om aan te sluiten bij de vrijwilligersbijeenkomst in Horst. De vraag ‘Waar word jij gelukkig van?’ kwam ook hier aan bod. Om mensen te helpen, om ze te zien groeien in wat ze doen, om ze op weg te helpen als ze er even niet uitkomen. Maar ook zij helpen mij de weg te vinden als ik het even niet weet. En zo helpen wij elkaar. Ook help ik graag als vrijwilliger achter de schermen bij een grote dansvoorstelling van mijn dansvereniging in Venray, ook al woon ik daar niet meer. Of ga ik dit jaar samen met mijn vriend even bij Bospop helpen. Ondanks de drukte bepaal ik zelf wat ik doe, waar ik gelukkig van word. Een goed moment om nu deze vraag aan jezelf te stellen: waar word jij gelukkig van?

Deel dit bericht