22 juni 2022

Geslaagde dag van de Vluchteling in Horst

Afgelopen zaterdag 18 juni werd in Horst aandacht besteed aan de internationale Dag van de Vluchteling. Met een programma voor jong en oud en voor en met mensen van verschillende culturen en achtergronden uit Horst aan de Maas. Er was een diversiteit aan internationale hapjes, spel, verhalen, exposities, muziek, interviews, informatie en film. Maar vooral de ontmoeting stond centraal.

“Het was een ontzettend geslaagde dag met een mooie bonte mix van jong en oud en allerlei verschillende culturen en hartverwarmende initiatieven.”
Vertelt Marielle van Twillert, Coördinator Integratie en Participatie namens Synthese in Horst.

De burgermeester startte de dag met de mededeling: “Neem mee wat je leert van een ander. En wat je meeneemt kun je delen.”. Met stoepkrijt krijtte de burgemeester een zon met de begeleidende woorden: “onder de zon zijn we allemaal gelijkwaardig”.

En dat is hoe de dag verliep: mensen van allerlei culturen kwamen met elkaar in ontmoeting op een ongedwongen manier, deelden hapjes uit hun land van herkomst en leerden van elkaar. Binnen werd de film Thuisland vertoond zodat iedereen een inkijkje kon krijgen wat erbij komt kijken om je weg te vinden in een nieuw land. Daarna volgden diverse interviews met mensen met een vluchtelingenachtergrond.

Buiten was het warm, van de zon, maar zeker ook van de kleurrijke kraampjes waar initiatieven getoond werden die zich inzetten voor vluchtelingen of projecten ondersteunen in het buitenland om mensen te behoeden te moeten vluchten. Kinderen konden lekker spelen op het springkussen van Wonen Limburg of geschminkt worden door jongeren van Dendron of Yuverta die zich als vrijwilliger hadden opgegeven om mee te helpen met de dag. Maar bovenal was er volop gelegenheid om kennis te maken met statushouders die in ons land zijn komen wonen nadat zij gevlucht zijn uit hun eigen land. Want je kunt wel over vluchtelingen praten, maar het is beter om dat mét hen te doen.

Want je kunt wel over vluchtelingen praten, maar het is beter om dat mét hen te doen.

De dag in één zin te omschreven: “Het was een wereldse dag!”

 

Deel dit bericht