22 december 2017

OOK (Ondersteuning Ouders en Kinderen) in de gemeente Beesel

“Ik ga met een grote glimlach naar huis, wanneer het dan regent voel ik dit niet eens!” - Vrijwilligster Heidi over haar vrijwilligerswerk bij OOK.

OOK is bedoeld om ouders en/of kinderen net even het steuntje in de rug te bieden dat ze nodig hebben wat betreft opvoeden en opgroeien. Het is een lichte vorm van pedagogische ondersteuning voor gezinnen met kinderen.

Ouderschap is (g)een kunst!
Het hebben van kinderen is iets prachtigs en geen dag is hetzelfde als ouder. Je maakt mijlpalen mee en ziet je kind ontwikkelen en groeien. De meeste ouders zijn goede en welwillende ouders: wanneer je iets moeilijk vindt in de opvoeding is dit helemaal niet erg. Opvoeden is namelijk niet makkelijk en dat geeft niet. Als ouder(s) kun je soms met de handen in het haar zitten wanneer je kind niet naar je luistert en driftig wordt, moeilijk vriendjes maakt op school of als een kind lastig zijn bord leeg eet bijvoorbeeld. Het kan zomaar zijn, dat je als ouder(s) hier de antwoorden niet op weet. Het raadplegen van een OOK-vrijwilliger zou bij vragen over opvoeding en opvoedingsproblematiek kunnen helpen.

Vrijwilliger nodig of vrijwilliger zijn?
OOK staat voor laagdrempeligheid, maatwerk en vertrouwen.
Het is géén hulpverlening en toch kan er vanuit hier de hulp geboden worden die men net even nodig heeft. Is het even te zwaar, dan kan doorgeschakeld worden naar een professional. De vrijwilligers van OOK zijn zelf ervaringsdeskundigen. Zij nemen eigen ervaringen als ouder mee, zodat het gezin die de hulp ontvangt deze kennis kan uitwisselen. Zij luisteren naar jouw verhaal, kijken mee hoe het gaat thuis, hebben geen oordeel over hoe jij het aanpakt, maar staan naast jou. Én zij hebben de tijd. Synthese kijkt altijd naar de ervaringen, kwaliteiten en talenten van de vrijwilligers, zodat er een goede match ontstaat tussen de vrijwilliger en het gezin.

Kun jij wel iemand zoals Heidi gebruiken voor tijdelijke ondersteuning?
Wil jij net als Heidi iets betekenen voor een gezin bij jou in de buurt of het dorp?
Of wil je meer informatie over het project OOK of samen met een professional bekijken wat OOK voor jou kan betekenen?

Informatie en contact
Synthese gemeente Beesel 077 7516400.
Je kunt ook direct een mail sturen naar f.willems@synthese.nl

Deel dit bericht