4 juni 2020

Relatieworkshop kan verschil maken tussen scheiden en bij elkaar blijven

Veel relaties raken momenteel onder druk doordat partners meer tijd met elkaar doorbrengen dan ze gewend zijn. Welzijnsorganisatie Synthese biedt daarom in vijf Noord-Limburgse gemeenten een workshop aan die zomaar het verschil kan maken tussen scheiden en bij elkaar blijven.

Hoe zeer Colin Weeink en Petra Gerrits ook hun best doen om verwachtingen te temperen, dat de relatieworkshop zo nodig online wordt aangeboden zegt veel over de behoefte aan hulp. Er dreigt een scheidingsgolf. “Wat wij bieden, is een stukje preventie. Daarom is de workshop ook bedoeld voor stellen met beginnende relatieproblemen. Waarbij de intentie moet zijn om samen verder te gaan.”

“Het is géén therapie”, stellen ze met nadruk. “Wij zijn ook geen relatietherapeuten. Koppels praten onderling en met elkaar over wat ze belangrijk vinden en waar ze tegenaan lopen in hun relatie. Ze doen dat aan de hand van filmpjes en oefeningen. Wij begeleiden de dialoog en het groepsgesprek.” Colin deed de workshop eerder in Horst aan de Maas en Venlo. “Het draait allemaal om herkenning en erkenning van knelpunten. Daar zijn er twee voor nodig. Dikwijls zie je dat de ene partner de andere opzoekt, terwijl die zich juist afsluit. Waardoor degene die contact wil, zich afgewezen voelt. Zo raakt de dynamiek in de relatie verstoord.”

Om het ijs te breken krijgen deelnemende stellen de opdracht om zich voor te stellen met een foto uit het begin van hun relatie. “Beide partners vertellen wat hen in elkaar aantrok, waarom ze op de ander vielen”, zegt Petra. “Dat werkt heel constructief, ontwapenend zelfs. Vaak is het ook de eerste van een hele reeks eye-openers.” Want de ervaring leert dat pijnplekken al vrij snel bovenhuids komen. “Het goeie moment kiezen om te benoemen wat je mist of dwars zit, kan thuis op de bank een heikel dilemma zijn. Hier werken we daar naar toe.”

Kwetsend
Niet zelden komen daarbij gevoeligheden aan het licht die nooit eerder zijn besproken. “Of een stel nu drie jaar samen is of een half mensenleven, vroeg of laat kwets je elkaar. Onbedoeld, maar onvermijdelijk.” Soms is het oud zeer, maar het kan ook een litteken zijn dat almaar gevoelig blijft omdat kwetsend gedrag niet wordt (h)erkend. “Als het hoge woord er dan uit is, vloeit er wel eens een traantje. Emoties horen erbij. Zolang het niet leidt tot verwijten over en weer. Gelukkig komt dat nooit voor.”

De workshop is gebaseerd op het boek ‘Houd me vast’ van de Canadese psychologe Sue Johnson. Volgens Colin en Petra een stevige aanrader voor wie nog wél in een relatie zit en daarin verankerd wil blijven. Als het huwelijksbootje gaat zwalken, helpen haar tips om de wind weer in de zeilen te krijgen. Of zoals een recensente verzuchtte: “Van sommige boeken is het jammer dat je ze pas onder ogen krijgt nádat je relatie op de klippen is gelopen.” Ze vergeleek het onderhouden van een relatie zonder kennis te nemen van Johnsons inzichten met zeezeilen zonder reddingsvest.

Koppels uit de gemeenten Mook en Middelaar, Bergen, Venray, Horst aan de Maas en Beesel die aan hun relatie willen werken, kunnen zich inschrijven voor de workshop die op 10 en 11 juli plaatsvindt bij Synthese in Venray, maar vanwege de corona-maatregelen mogelijk online middels een videoverbinding wordt aangeboden. Op afstand werken aan je relatie? “We hebben er zelf al mee geoefend en denken dat dit met maximaal zes stellen ook op afstand moet lukken.” Aanmelden kan op de website van Synthese.

(artikel uit de Limburger van 03-06-2020)

Meer informatie en aanmeldformulier.

Deel dit bericht