22 juni 2022

Tips voor jonge mantelzorgers

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger! Dan hebben we hier enkele tips voor jou en voor jouw omgeving.

Tips voor jou als jongere

#1 Deel je zorg

Ook al kan het soms lastig zijn, probeer te praten over je situatie met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een familielid, docent buur of jongerenwerker. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

#2 Bespreek het op school

Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.

#3 Geef aan wanneer het teveel is

Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niet wie of hoe? Vraag dan bijvoorbeeld hulp bij een jongerenwerker of Steunpunt Mantelzorg.

#4 Blijf leuke dingen doen

Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk! Juist als je tijd voor jezelf pakt, krijg je meer energie om er voor de ander te zijn.

#5 Zoek informatie

Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen of je helpen bepaalde dingen beter te begrijpen.

#6 Help mee, deel je verhaal!

Niet iedereen weet genoeg over mantelzorg. Door je verhaal te delen help je ook andere jongeren die een ziek familielid hebben. Zing, dicht, vlog…!

# 7 Deel het met je vrienden

Zo weten ze hoe het komt dat je er bijvoorbeeld vaker niet bent of soms laat afzegt of eerder weg moet. Je geeft ze de kans er voor je te zijn.

 

Tips voor de omgeving van jonge mantelzorgers

#1 Herken een jonge mantelzorger

Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren tot 25 jaar die opgroeien met ouder, broer, zus, opa of oma in de directe omgeving waarbij sprake is een langdurige lichamelijke en/of psychische ziekte of beperking of verslaving. Herkennen én erkennen van jonge mantelzorgers kan overbelasting, vroegtijdig schoolverlaten en (psychische) problemen op latere leeftijd voorkomen. Kijk op jmzpro.nl voor meer informatie.

#2 Vraag hoe het met de jonge mantelzorger zelf gaat

Een jonge mantelzorger is gewend dat het om de zorgvrager draait en dat daar ook vaak naar gevraagd wordt. Vraag eens hoe het met hem/haar zelf gaat en vraag daar op door.

#3 Erken, luister en ben er

Vaak is het voor jongeren al heel helpend als ze gewoon kunnen praten met iemand die ze vertrouwen. Dat er iemand is die luistert en de situatie erkent, dat het soms zwaar en moeilijk is.

#4 Ga niet oplossen of overnemen

Jongeren willen vaak niet dat er veel verandert of dat iemand alles overneemt. Hun verhaal kwijt kunnen is al fijn. Vraag de jongere waar hij of zij behoefte aan heeft, wat kan helpen om wel deel te kunnen blijven nemen aan de dagelijkse dingen en kijk sámen wat er mogelijk is.

#5 Geef of wijs de jongere op informatie

Er is bij (jonge) kinderen vaak behoefte aan informatie. Bijvoorbeeld over het ziektebeeld of over ondersteuningsmogelijkheden. Ga met hen op zoek naar waar ze deze informatie kunnen vinden of neem contact op met een mantelzorgondersteuner.

#6 Deel je zorgen

Maak je je zorgen om een jongere die (mogelijk) opgroeit als mantelzorger, maak dit dan bespreekbaar. Ga met de jongere zelf in gesprek of met de ouders of met je collega’s als je binnen je werk een jonge mantelzorger tegenkomt. Mocht je willen overleggen over je zorgen, neemt dan contact met het Steunpunt Mantelzorg.

#7 Aandacht voor mantelzorg binnen je organisatie

Werk je bij een organisatie die werkt met of voor jongeren, maak dit onderwerp dan bespreekbaar binnen je organisatie. Grote kans dat er binnen jouw organisatie jonge mantelzorgers zijn (1 op de 4 jongere!) die een luisterend oor nodig hebben. Vraag bijvoorbeeld een workshop of gastles over (jonge) mantelzorgers aan bij het Steunpunt Mantelzorg.

Deel dit bericht