8 september 2021

Wereld Alzheimer Dag in Leudal

Op 21 september 2021 is het Wereld Alzheimer Dag en organiseren we samen met partners diverse activiteiten in de gemeente Leudal.

(Klik op de poster voor een grotere afbeelding.)

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende activiteiten.

Geeft u een gezicht aan dementie?

Het thema van Wereld Alzheimer Dag (21 september) is dit jaar de vele gezichten van dementie. De ziekte kent zoveel verschillende vormen en gezichten maar bij deze gelegenheid willen we laten zien dat iemand meer is dan alleen zijn ziekte, meer dan zijn/haar dementie.

Heeft u een vorm van dementie, bent u mantelzorger of komt u op andere wijze in aanraking met dementie? Dan nodigen wij u graag uit om uw gevoel bij dit
thema middels een creatieve activiteit tot uiting te brengen.

Voor de flyer (met aanvullende informatie, data en locaties) klik hier.

Filmvoorstelling Still Alice

21 september – 20.00 uur

Op dinsdag 21 september om 20.00 uur draait de film Stil Alice in het Filmhuis in Roggel.

Alice Howland (Moore) is een 50-jarige docent taalkunde aan de Columbia-universiteit in New York. Op het toppunt van haar carrière krijgt ze te maken met het verval van haar geheugen. Ze wordt gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer en moet als sterke onafhankelijke vrouw zien om te gaan met de gevolgen van deze diagnose die haar leven drastisch zal veranderen.

De filmvoorstelling is gratis en er is een open inloop. Locatie: Businesscentrum, Markt 6, Roggel

Filmvoorstelling: the father

Medio september

Medio september draait in zowel de ECI Cultuurfabriek in Roermond als in de Gotcha-Cinema in Weert op verschillende dagen de dementiefilm The Father.  Op Wereld Alzheimer Dag: 21 september is er in de ECI Cultuurfabriek een korte inleiding en gelegenheid om na te praten met een dementie-deskundige.

The father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd. Voor meer informatie en kaartjes: https://www.ecicultuurfabriek.nl/film/the-father/ of https://www.gotcha-weert.nl/product/the-father-filmhuis-weert/

Filmvoorstelling: Supernova

26 augustus tot 7 september

Van 26 augustus tot 7 september draait ook Supernova in de ECI Cultuurfabriek. Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker, die de laatste jaren steeds meer last heeft van dementie. Samen moeten ze in Supernova samen hun weg vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samen komen.

Voor meer informatie en kaartjes: https://www.ecicultuurfabriek.nl/film/supernova/

Theatervoorstelling dementie

11 september

Op zaterdag 11 september een muziekdramatische productie in het kader van de viering van het twintigjarig bestaan van Alzheimer Centrum Limburg (ACL). Met liederen (aria’s), koren, instrumentale voor- en tussenspelen en verbindende teksten worden diverse aspecten belicht van de ziekte alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, en van het onderzoek naar oorzaak, preventie en behandeling.

Wat gaat er om in het hoofd van de zieke, welke beproevingen moet de partner doorstaan, hoe gaan mantelzorger en thuiszorg met de situatie om? Maar ook: voor welke uitdagingen zien onderzoekers zich geplaatst? Ook daar zijn er twijfels, frustraties, teleurstellingen.

https://www.theaterroermond.nl/agenda/alzheimer

Training GOED omgaan met dementie

Wat is dementie? hoe kan ik het herkennen? en hoe kan ik iemand met dementie ondersteunen? Dit en meer in de gratis online workshop: ‘GOED omgaan met dementie’.

Voor de flyer (met aanvullende informatie) klik hier.

Wandelgroep in Leudal voor mantelzorgers van mensen met dementie

22 september – 10.30 uur

Eens per maand wordt er gewandeld vanuit wisselende startlocaties in Leudal. Dit is een fijne manier om mensen te ontmoeten die te maken hebben met dementie. Tijdens de wandelingen worden vaak waardevolle contacten gelegd. De wandelingen zijn afwisselend op woensdag en vrijdag. Met het wisselen van startlocatie en dag hopen we zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om eens mee te gaan. Na elke wandeling is er de gelegenheid om nog samen na te praten in een café/restaurant.

  • Voor wie: mantelzorgers van mensen met dementie uit de gemeente Leudal. Indien mogelijk en wenselijk wandelt een familielid gezellig mee.
  • Wat: wandelgroep
  • Wanneer: de eerstvolgende wandeling is op woensdag 22 september om 10.30 uur.
  • Startpunt: De Busjop Heythuysen. Daarna drinken we gezellig samen koffie.
  • Meer informatie: Maria van der Ven mail: mariavanderven47@gmail.com of telefonisch: 0475-592220.

Alzheimercafé Leudal

Elke vierde dinsdag van de maand – 19.30 uur

Bijeenkomsten voor iedereen die met dementie te maken heeft. Elke vierde dinsdag van de maand, behalve in juli en augustus. Een bijeenkomst die op een feestdag valt wordt verschoven. De zaal is open vanaf 19:00 uur. Het programma start om 19:30 en eindigt om 21:30. De toegang is gratis, koffie en thee zijn gratis, voor de overige consumpties wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. Het eerstvolgende Alzheimercafé is op 28 september in Zorgcentrum Beek en Bos

Meer informatie: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-limburg/alzheimer-cafe-leudal

Happy Stones maken

21 september

Op 21 september is het Wereld Alzheimder Dag. Op deze dag geven we en vragen we extra aandacht voor dementie. De happy stones die deze middag worden gemaakt, delen we uit aan de gasten van de Herbergier in Grathem.

Voor de flyer (met aanvullende informatie) klik hier.

Informatiebijeenkomst: wat Beek en Bos voor u kan betekenen als het thuis niet meer gaat

21 september – 14.30 uur

Beek en Bos organiseert op dinsdagmiddag 21 september van 14.30 – 16.00 uur een informatiebijeenkomst waarin ze u meer vertellen over wat Beek en Bos voor u kan betekenen als het thuis niet meer gaat.

Meer informatie en aanmelden (vóór 16 september) via mail: info@beekenbos.nl of tel.: 0475-391700.

Opening kast vol herinneringen

‘Weet je nog…?’ Herinneringen ophalen is leuk voor iedereen. Vooral ouderen beleven veel plezier aan praten over ‘die goeie ouwe tijd’. Vaak kan een foto, een verhaal of een liedje van vroeger het geheugen een handje helpen.

Wie nomineer jij voor de dementievriendelijke award?

Ken jij iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor mensen met dementie en/of hun mantelzorgers en wil je laten zien dat je dit waardeert?

Nomineer hem of haar dan voor de dementievriendelijke award.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan de bakker die nét dat beetje extra doet waardoor iemand met dementie toch zijn brood zelf kan blijven halen, de caissière in de supermarkt die rustig blijft en extra tijd neemt wanneer iemand zijn pincode niet meer weet. Of een lid van de biljartclub die een ander lid ophaalt omdat hij zelf steeds vaker vergeet om te gaan biljarten.

Voor de flyer (met aanvullende informatie) klik hier.

Save the date!

Op woensdag 10 november a.s. opent Bibliocenter in de bibliotheek van Heythuysen een ‘Kast vol Herinneringen’. In deze kast vind je aantrekkelijke nostalgische boeken, dvd’s en spelmaterialen. Televisiebeelden, hits van toen, foto’s uit voorbije tijden en mooie verhalen prikkelen het geheugen en leveren boeiende gespreksstof op. Deze ‘Kast vol Herinneringen’ vind je nu al in de bibliotheek van Weert (Wilhelminasingel 250) en vanaf 10 november dus ook in Heythuysen (In de Neerakker 2a). Loop gerust eens binnen. De bibliotheek is er voor iedereen en een abonnement heb je pas nodig als je iets mee naar huis wil nemen. Meer informatie en onze openingstijden vind je op www.bibliocenter.nl.

Deel dit bericht