Stel een vraag

Staat je vraag niet bij de veelgestelde vragen? Stel deze dan alsnog aan één van onze medewerkers

Meer informatie
 • Bij wie kan ik terecht als ik hulp nodig heb bij wijk- of buurtinitiatieven?

  Antwoord van Synthese

  Een activiteit organiseren gaat niet vanzelf. Het kost veel tijd en energie. Zeker voor een eerste keer is het veel uitzoeken en uitproberen. Het is dan ook niet erg om hulp te vragen. Vraag anderen om tips en om mee te denken.

  Daarnaast kun je altijd een beroep doen op de opbouwwerker of bewonersondersteuner van jouw buurt of wijk. Ze denken graag met je mee en ondersteunen je bij het opzetten en uitvoeren van je activiteit. Maar heel belangrijk: Het initiatief is en blijft van je zelf!

 • Hoe vind ik vrijwilligers voor mijn wijk- of buurtinitiatief?

  Antwoord van Synthese

  Om je activiteit of initiatief tot een succes te brengen heb je meestal vrijwilligers nodig. Maar hoe vind ik nou (de juiste) vrijwilligers voor mijn initiatief?

  Denk goed na over hoeveel vrijwilligers je nodig hebt en voor welke taken of werkzaamheden. Wat moet een vrijwilliger kunnen. Waarom moet een vrijwilliger juist bij jouw initiatief aansluiten, wat heb jij de vrijwilligers te bieden? Bedenk welke kanalen en middelen je kunt gebruiken om vrijwilligers te vinden: scholen, website, social media, vrijwilligersorganisaties, via via.

  Tip: Trek je stoute schoenen aan. Het werkt vaak goed om mensen persoonlijk te benaderen, en te vragen om mee te helpen.

 • Ik heb een wijk- of buurtinitiatief! Waar begin ik? Welke stappen kan ik nemen?

  Antwoord van Synthese

  Je bent enthousiast en wilt iets gaan organiseren in en voor je omgeving. Maar hoe kom je nou tot een goede activiteit?

  Begin met brainstormen, ga opzoek naar medeorganisatoren en kijk naar goede voorbeelden. Maak vervolgens een plan, een goede planning en maak een draaiboek voor de activiteit. Ook heel belangrijk is het promoten van je activiteit. Zorg dat iedereen van je activiteit af weet en enthousiast is om te komen.

  Kijk hier voor een uitgebreid stappenplan: ‘Wijk- of buurtinitiatieven organiseren; Van idee naar plan!’

 • Waar haal ik budget vandaan voor een wijk- of buurtinitiatief?

  Antwoord van Synthese

  Als je een activiteit wilt organiseren, kost dat al snel geld. Je kunt op verschillende manieren budget verzamelen voor je activiteit zoals: entree vragen, sponsoring van organisaties of bedrijven, fondsen (zoals Jantje Beton, Oranje Fonds, etc.), crowdfunding, dorpsraden of wijk overleggen.

  Heb je hierbij hulp nodig? Vraag de opbouwwerker of bewonersondersteuner in jouw buurt of wijk om mee te denken.

Staat je vraag niet bij de veelgestelde vragen? Stel deze dan alsnog aan één van onze medewerkers

Meer informatie