Verhalen

De buurtcirkel

Een Buurtcirkel is een groep van 9 tot 12 deelnemers die bij elkaar in de buurt wonen. Met eigen talenten en vaardigheden ondersteunen ze elkaar.

Vanavond is de eerste bijeenkomst van de Buurtcirkel. Ze zijn te gast in het wijkgebouw. Meneer Janssen is een man op leeftijd en pas gescheiden na een lang huwelijk. Hij is bezig met een zoektocht: ‘Hoe krijg ik mijn leven weer op de rit?’ Naast hem zit een jonge vrouw. Ze woont alleen in een flat en maakt moeilijk contact, maar ook prachtige kunstwerkjes…

Ze stellen zichzelf voor aan de hand van een persoonlijk voorwerp. Waarom heb je dat meegenomen? Vertel eens iets over jezelf? Waar word jij blij van? Wat doe je het liefst?

Colin en Jolanda van Synthese zitten er de eerste keer bij. “En we doen de intake bij de mensen thuis”, vertelt Colin. “Dan vertel ik over de Buurtcirkel: ‘Ik denk dat het jou kan helpen. Lijkt het je wat?’ Deelname is vrijwillig uiteraard. Ook hoe vaak en waar ze bij elkaar komen, bepalen ze helemaal zelf. De bedoeling is immers dat ze contact leren maken én onderhouden.”

 

Wij blijven op de achtergrond betrokken en kijken mee.

Jolanda vervolgt: “Na de eerste bijeenkomst, pakt één van de vrijwilligers het verder op. Dat is ook veel beter. Die woont zelf in de wijk, kent de mensen die daar wonen. Dat is gemakkelijk lijntjes leggen. De vrijwilliger volgt mogelijke matches binnen de groep en legt een eerste lijntje: Ik weet dat Joke naar de markt gaat morgen, dat vind jij toch ook leuk? Misschien kunnen jullie samen gaan? Of Piet, die wil weer gaan vissen. Dat doe jij toch elke woensdag? Vraag hem ‘n keer mee.”

“Wij blijven op de achtergrond betrokken en kijken mee. Soms praten we met een deelnemer van de buurtcirkel. Dit om te voorkomen dat deelnemers toch weer alleen komen te staan, de postbode de enige persoon is die ze zien of spreken.”

“Hoe het is afgelopen met die jongedame? Die gaat tegenwoordig naar een kunstencentrum waar ze andere kunstzinnige wijkbewoners treft. En meneer Janssen? Die werd vandaag nog blij verrast: twee weken geleden heeft er iemand van de buurtcirkel bij hem de heg geknipt. Soms kan de aanleiding voor een eerste contact heel praktisch zijn. Maar toen hij vertelde dat ‘tuinknecht’ Peter, die ochtend appte: Ik ben in de buurt; zal ik een kop koffie komen drinken?, toen was de cirkel rond!”

Deel dit bericht