Verhalen

Groepstrainingen

Door je emoties en ervaringen met lotgenoten te delen, heb je al de helft gewonnen. We werken dan ook bij voorkeur in een groep én we betrekken de omgeving erbij. Zodat het straks ‘buiten’ ook weer lukt.

“Kan het in een groep? Daar kijk ik altijd als eerste naar.” Trainer Jolanda van Synthese licht toe: “Want in een groep leer je van elkaar. En je komt er achter dat je niet alleen staat. Je bent niet de enige die verlegen is of gepest wordt. Het is niet raar als je denkt dat het jouw schuld is dat je ouders gaan scheiden. En ja, het is heel normaal dat je na een jaar nog worstelt met het verlies van je partner. Door je emoties en ervaringen met lotgenoten te delen, heb je al de helft gewonnen."

“Uiteraard werken we in onze trainingen ook met gedegen methodieken en technieken, gebaseerd op bijvoorbeeld Rationele Emotieve Therapie en Neuro Linguistisch Programmeren. Dát wat nodig is om vaardigheden te ontwikkelen en ander gedrag toe te passen. Je zelfvertrouwen groeit, je staat steviger in je schoenen en je leert voor jezelf op te komen. Door de groepsdynamiek wordt dat ontwikkelproces extra versneld en versterkt. Dat zie je ook gewoon gebeuren. Dan komen ze met hangende schouders binnen en lopen met opgeheven hoofd de deur uit. De mooiste beloning voor mij als trainer.”

 

Waar we tot slot het verschil mee maken, is dat wij ook de omgeving erbij betrekken.

“Waar we tot slot het verschil mee maken, is dat wij ook de omgeving erbij betrekken. Bijvoorbeeld bij de training ‘Opkomen voor jezelf’ voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Dan nodigen we vooraf de ouders uit en vertellen hoe de training in elkaar zit. Wat gaan we doen, hoe werkt het en wat zij thuis kunnen doen om hun kind hierbij te ondersteunen. Want dát is cruciaal voor een blijvend effect. Dat wat je leert, niet beperkt blijft tot de training zelf of binnen de ‘veilige’ groep die je hebt leren kennen. Maar dat je het straks ook ‘buiten’ zelf weer kan.”

Deel dit bericht