Verhalen

Mantelzorgvriendelijke werkgever

Een maatschappelijk issue, een brede ontwikkeling in de samenleving? Die bal pakken we graag op. We zetten het onderwerp op de kaart, brengen betrokken partijen samen en helpen ze op weg.

Opbouwwerker Anja kent de cijfers: “Eén op de vijf mensen combineren werk met mantelzorg. In de zorgsector is dat zelfs één op drie. De grootste groep mantelzorgers is tussen 45-65 jaar oud en 10% is overbelast. Niet verwonderlijk als je kijkt naar de maatschappelijke ontwikkelingen. We moeten allemaal langer doorwerken. En mensen blijven langer thuis wonen, met steeds zwaardere zorgvragen (problematiek).”

Ook werkgevers maken zich zorgen. Over duurzame inzetbaarheid en toenemend ziekteverzuim. Met name bij medewerkers die alle ballen in de lucht moeten houden. Werk, gezin én de zorg voor een naaste. Hoe zorg je ervoor dat je het vol houdt?

Anja: “We zagen een serieus maatschappelijk issue en dat is typisch iets voor ons. Als proactieve welzijnsorganisatie pakken we die bal graag op. En dus hebben wij een congres georganiseerd en werkgevers uit de regio uitgenodigd met de vraag: Hoe zit dat bij u? Weet u wie mantelzorger is? Welke regelingen zijn er en wat u kunt doen om uitval te voorkomen?”

Een prima eerste zet, zo blijkt, want maar liefst vijf werkgevers zijn direct gestart met het erkenningtraject ‘Mantelzorgvriendelijke werkgever’. Anja: “Dat ben je als je je medewerkers goed informeert over de verlof- en verzuimregelingen die er zijn. En als je mantelzorg organisatiebreed op de kaart zet. Door heel eenvoudig, bijvoorbeeld aan het eind van een gesprek, te vragen: Vertel eens, hoe gaat het thuis? Verder is het vooral een kwestie van flexibiliteit. Laat je medewerker een dagje thuiswerken, zodat hij tussendoor mee kan naar een ziekenhuisbezoek. Of geef aan dat een privételefoontje tijdens werktijd gerust mag. Je krijgt het dik en dubbel terug. In uren, maar vooral ook in loyaliteit. En in verminderde uitval natuurlijk.”

Er is één werkgever die het helemaal grondig aanpakt. Het is een grote scholengemeenschap die haar leerkrachten goed informeert. De leerlingen zetten zich op hun beurt in voor de Dag van de Mantelzorg. Ze organiseren een braderie met allerlei doe- en verwenactiviteiten: een kraampje waar je iets kunt bakken, een handmassage, een mooi bloemstuk voor thuis. En ook in de klas maken ze het onderwerp bespreekbaar. Wie van jullie heeft een broer of zus met een handicap? Of een zieke ouder?

Anja: “Dat noem ik nou een ‘schoolvoorbeeld’ van Mantelzorgvriendelijk werkgeverschap! En je weet, goed voorbeeld doet volgen.”

Deel dit bericht