Verhalen

OOK Ondersteuning Ouders en Kinderen

Tijdelijke ondersteuning bij de opvoeding. Gewoon van ouder tot ouder, thuis in het gezin. Om een gezin net het steuntje in de rug te bieden die het nodig heeft.

Een drieling. Help! Opeens vier kinderen in plaats van een broertje of zusje erbij... Een echtscheiding met veel ruzie en hoogoplopende emoties… Een puber met een ‘teleurstellend’ schooladvies, terwijl de ouders allebei gestudeerd hebben… Bij OOK komt van alles voorbij.

Dit keer was het de school die aan de bel trok. Een meisje uit groep 4 raakt wat achterop. Ze is verlegen, vindt moeilijk aansluiting in de klas: Willen jullie eens meekijken?

Coördinator Moniek van Synthese vertelt: “Als gezinscoach kom ik regelmatig op scholen. We bespreken signalen en afhankelijk van het verhaal gaan we bij het gezin langs. Bij de intake neem ik meteen een vrijwilliger mee. Als de klik er is, pakt deze het verder op.”

 

Soms kan het bieden van een luisterend oor al enorm helpend zijn.

Vrijwilligster Anneke heeft tijd. Ze is rustig, duidelijk en consequent. Bovendien zelf moeder en dus ervaringsdeskundig. Dat praat gemakkelijk. Anneke: “Ik observeer, inventariseer en ik draai een tijdje mee. Dan kom ik bijvoorbeeld op woensdagmiddag als alle kinderen thuis zijn. We drinken een kop koffie en praten wat. Of ik neem een leuk boekje mee en ga voorlezen. Moeder ziet het kind tot rust komen en leert van de interactie die ontstaat.”

“Eigenlijk is het vooral een kwestie van voordoen, ervaringen delen en tips geven: Ga eens samen aan tafel eten in plaats van met het bord op schoot. Gewoon van moeder tot moeder. Heel laagdrempelig, thuis in het gezin. Dan is het vertrouwen snel gewonnen en komt moeder zelf ook met vragen: Hoe heb jij dat vroeger gedaan?”

En coördinator Moniek? “Ik onderhoud de contacten met de vrijwilliger en het gezin. Daarnaast komen onze vrijwilligers eens per zes weken bij elkaar voor een vrijwilligers- of themabijeenkomst. De themabijeenkomsten worden georganiseerd om ‘de rugzakjes’ te vullen over voorlezen in een gezin, rouw- en verlies of emoties bij kinderen. Soms kan het bieden van een luisterend oor al enorm helpend zijn.’’

Deel dit bericht