Verhalen

Swap Samen Werken Aan Partnerschap

Op deze Maatschappelijke Beursvloer helpen organisaties elkaar. Met handjes, materiaal, een geschikte accommodatie én kennis. Wij regelen de eerste match. Daarna weten ze elkaar te vinden.

Myrna, opbouwwerker Synthese: “Er kwamen zoveel vragen binnen bij de gemeente: Wat kunnen we het beste doen aan pr? Hoe werf je vrijwilligers? Help, we komen handjes tekort. Wij missen een goede bestuurder. Wij zijn op zoek naar vergaderruimte, materiaal, etc., etc., etc.“

“Het toeval wilde dat in diezelfde periode twee ondernemers zich bij ons meldden. Zij waren actief in een project waarbij ‘oude rotten in het vak’ werden gekoppeld aan jonge starters. Eens per jaar zetten zij zich ook in voor het verenigingsleven. Kunnen we dat hier ook niet gaan doen?”

“Nou, heel graag! We hebben er nog een plaatselijke serviceclub bij betrokken, samen met de dorpsraad en de lokale bank en zijn allereerst gestart met een workshop. Hoe stel je een goede vraag? Hoe profileer je jezelf? Wat heb je de ander te bieden?

Na deze sessie ging de beursvloer open. Letterlijk, met een klap op de gong -cadeau gekregen van de harmonie-  door de burgemeester. De ruilhandel kon beginnen.”

 

Ze hebben geleerd om buiten hun eigen straatje te kijken.

“De beursvloer was opgedeeld in vier onderdelen: handjes, materiaal, pr en financiën. Met vier heuse hoekmannen, én vrouwen, die de deelnemende organisaties met elkaar in contact brachten, de match maakten én de deal sloten. Compleet met contract en prijskaartje met de geschatte waarde van de geleverde diensten.”

“Want voor wat hoort wat. En ook al denk je zelf van niet, je hebt altijd wel iets te bieden. Zo liep de atletiekvereniging met wel vier verzoeken de deur uit: Een personeelsuitje voor bedrijven, een looptraining voor school, vergaderruimte voor de naburige jeu de boules-club en afzetlint voor de wandelvierdaagse. En zulke voorbeelden zijn er legio. De hapjes van die avond werden gemaakt door mensen met een beperking. Voetballers trainen in de winter voortaan op de judoclub, goed voor de valtechniek. Of wat dacht je van de gemeente die bij de dagbesteding wandelpaden aanlegt en in ruil daarvoor kleurrijk beschilderde plantenbakken voor in de hal terug krijgt?”

Als het eerste zetje gegeven is, volgt de rest vanzelf. Myrna: “Ze hebben geleerd om buiten hun eigen straatje te kijken en de kracht van totaal verschillende organisaties te zien. Nu helpen ze elkaar.”

Deel dit bericht