Samen iets klaarkrijgen, dat is veel waard.
Jelle van de Steeg (27) is vanaf 2019 vrijwilliger bij Prilpop. Een popfestival van vier dagen rond Pasen dat gehouden wordt in de bebouwde kom van Sevenum. Er zijn ongeveer 20 vaste vrijwilligers verbonden aan Prilpop maar bij de opbouw, tijdens en bij de afbouw helpen er nog eens ca 20 man/vrouw mee. Mensen nemen zelfs vrij van hun werk om mee te komen werken. De sfeer, samen iets klaarkrijgen, er helemaal voor gaan, dat is velen heel wat waard.
Prilpop kent al 40 edities en is voortgekomen uit de Soos OJC Walhalla. De naam Prilpop zegt het al. Het is een festival voor bandjes en DJ’s die aan het begin staan en zich willen laten zien en horen. Via Instagram bijvoorbeeld stuurt de organisatie in november een aanmeldlink rond. Voor editie 2024 hebben ze vele aanmeldingen binnengekregen. Ze kunnen 20 a 25 bandjes plaatsen. Ook melden zich mensen die iets anders willen tonen. Dit jaar was dat een groepje BMX-ers die hun stunts lieten zien.
In 2024 hebben ze toestemming gekregen om de ingang van het festivalterrein te verleggen naar een drukke doorgaande weg. Dat betekende nogal wat voor omwonenden en de middenstand wat betreft omrijden en parkeren. Het is toch gelukt dankzij de goede credits die Prilpop heeft opgebouwd. Ze sturen ruim van tevoren een buurtbrief rond, houden een buurtbijeenkomst en blijven met iedereen in gesprek. Ook hebben ze ieder jaar veel sponsors die Prilpop steunen, financieel en in natura, zoals broodjes voor de vrijwilligers.
Corona was even een spelbreker. Ze hebben toen radio live georganiseerd. In 2022 organiseerden ze weer een festival. Dat was pittig want veel regelgeving was veranderd, er was meer inzet nodig en de zorg was hoe krijgen we het Prilpopgevoel weer levend. Dat is ze goed gelukt.
Bezoekers van Prilpop komen uit Sevenum, omliggende dorpen en steden. Het is voor 18 jaar en ouder en vrijwilligers controleren daarop bij de ingang. Toegang is gratis, maar vol is vol. Veel mensen, geboren en getogen in Sevenum die nu elders wonen, komen voor Prilpop weer naar huis, zelfs vanuit Amsterdam en België. Elkaar weer zien, fysiek ontmoeten en de fijne gemoedelijke sfeer zijn de trekkers.
Jelle is verantwoordelijk voor de PR en communicatie. Tijdens het festival worden er filmpjes gemaakt en online gezet. En iedere dag verschijnt de junkykrant in een oplage van 100 stuks. Bij elkaar geschreven door festivalgangers en dat is een hit. Het festival duurt 4 dagen, met opbouwen en afbouwen erbij zijn de vrijwilligers 10 dagen in touw. ‘Geweldige dagen. Op dinsdag als we afbreken missen we elkaar al’, vertelt Jelle. ‘Blije gezichten, enthousiasme van bezoekers, de sfeer, het fysieke contact; daar doe ik het voor. En het geeft een goed gevoel dat er al een nieuwe lichting vrijwilligers klaar staat in de coulissen. Bijkomend effect van het festival is dat jongeren blijven hangen bij de Soos en daar hun stekkie vinden.’
Jelle studeert journalistiek. Werken aan communicatie rond een productie zoals Prilpop bevalt hem goed en mogelijk ligt daar een weg naar toekomstige werkzaamheden. Het werken in een team past hem en hij heeft gemerkt dat hij kan verbinden.