Dorpsraad Horst: beluisteren, zaadjes planten en de weg wijzen
Horst heeft een Dorpsraad zoals alle kernen van de gemeente Horst aan de Maas. Insteek is om samen te zorgen voor een goede en gezonde leefomgeving. Iedereen kan bij de Dorpsraad aankloppen. Als je als een onderwerp in wilt brengen, kijk dan of er meer mensen zijn die jou bij dat onderwerp bij willen staan, bijvoorbeeld in jouw straat of wijk. De Dorpsraad adviseert groepen hoe ze hun vraag of wens kunnen aanpakken en welke wegen er zijn. Ze biedt ondersteuning en indien nodig geven de kwestie door aan de Gemeente. De Dorpsraad is geen Gemeenteraad en geen ombudsman of- vrouw.
Voorzitter Peter Strijbosch geeft aan dat hij heeft veel geleerd tijdens een training van Synthese over het besturen van een dorpsraad. Koene Rem, bestuurslid van de Dorpsraad, vult aan dat ze ook zaadjes planten. Bij de Gemeente heeft hij bijvoorbeeld aangegeven dat een bepaalde kruising logischer ingedeeld kan worden wat betreft de voorrangsregels. ‘Ik weet dat de Gemeente dat morgen niet kan veranderen. Maar als onze contactpersoon van Verkeer aangeeft dat ze het zullen meenemen in hun plannen, ben ik ook tevreden.’
Peter Strijbosch is ruim 10 jaar voorzitter van de Dorpsraad in Horst en Koene Rem is nu anderhalf jaar lid. Eerder draaide het leven van Peter Strijbosch helemaal om de paardensport. Op latere leeftijd wilde hij echter ook een bijdrage gaan leveren aan de maatschappij en meldde zich aan voor de Dorpsraad. Als zijn termijn erop zit, wil hij stoppen. Koene Rem werkt als interim HR-manager en is naast bestuurslid van de Dorpsraad onder andere voorzitter van Wijkcomité Hof te Berkel en voelt zich betrokken bij zijn omgeving.
De Dorpsraad Horst bestaat uit acht leden, vier mannen en vier vrouwen. De Dorpsraad krijgt van de Gemeente jaarlijks prioriteitsgelden die ze onder bepaalde randvoorwaarden kan uitgeven aan specifieke projecten of evenementen. De Dorpsraad staat altijd open voor suggesties. De Dorpsraad heeft onder meer een financiële bijdrage besteed aan Het Ridders en Roven Pad op te knappen in de Kasteelse bossen, de duofiets van de Zorggroep, Project spelen Jan Bootstraat en het Initiatief Pelslap/Het Veldje.
De Dorpsraad overlegt maandelijks over zaken die ingebracht zijn, eigen waarnemingen en verzoeken tot een financiële bijdrage. Het zijn open gesprekken met ruimte voor eenieder om standpunten in te brengen. De gesprekken zijn nuttig en gezellig. Om wensen en ideeën op te halen spreekt de Dorpsraad ook met vertegenwoordigers van diverse wijkcomités in Horst. De wijkcomités organiseren in hun wijken allerlei activiteiten en daar horen ze van bewoners wat er leeft en welke ideeën er zijn. Voor ieder wijkcomité is een lid van de raad contactpersoon.
De Dorpsraad heeft ook regelmatig contact met het centrummanagement van Horst om aandachtspunten op te halen. En ieder kwartaal is er overleg met vertegenwoordigers van de andere Dorpsraden van de gemeente. Het is goed te horen wat daar speelt en welke werkwijze en of oplossingen ze gevonden hebben. De Dorpsraad heeft een contactpersoon bij de Gemeente aan wie ze zaken voorleggen. De contactpersoon zorgt dat het bij de juiste persoon in gemeentelijke organisatie komt. De contacten met de Gemeente zijn goed.
Strijbosch: ‘Onze thema’s voor de komende jaren liggen rond verkeersveiligheid en een gezonde leefomgeving. We verdelen de aandachtspunten onderling. Dat betekent dat voor het betreffende aandachtspunt een Dorpsraadslid de vinger aan de pols houdt en contactpersoon is voor betrokkenen.
De bouw de Disselhof was bijvoorbeeld aandachtspunt van Koene Rem en een paar leden van de Dorpsraad. Samen in overleg met de Gemeente hebben ze bereikt dat de bovenste verdieping van het gebouw de Disselhof naar achter is geplaatst zodat het gebouw niet zo hoog oogt. De Dorpsraad heeft de Gemeente ‘Richtlijnen voor hogere bebouwing om het dorpse karakter van Horst te behouden’ overhandigd.
‘De moeilijkheid wat we nogal eens tegenkomen is’, zegt Peter, ‘dat bewoners vaak (te) laat worden geïnformeerd over bouwplannen en voor voldongen feiten komen te staan. In vooroverleg kunnen er goede alternatieven gevonden worden voor bepaalde struikelblokken.’
We willen nog graag meer diversiteit in de Dorpsraad want onze wens is een goede afspiegeling te zijn van de bewoners van Horst. Ben je sociaal bewogen, kom dan kennismaken. Je kunt altijd onze overleggen bijwonen. Deze duren maximaal twee uur.
Ons motto: welzijn en welvaart in balans.